Zespół jelita drażliwego (IBS) to najczęściej występująca wśród dorosłych choroba układu pokarmowego. Nie jest ona związana tylko z wiekiem senioralnym – przeciwnie, mogą na nią chorować osoby bardzo młode, już po 20 roku życia. Dwa razy częściej schorzenie to dotyka kobiet, niż mężczyzn.
IBS (z ang. irritable bowel syndrome) ma charakter przewlekły.
W zależności od rodzaju zachorowania objawia się biegunkami, zaparciami lub występowaniem naprzemiennym obu symptomów. Dodatkowo odczuwa się także (nasilający po posiłku) ból brzucha, wzdęcia, uczucie pełności, zgagę, zmęczenie i nudności.
U seniora cierpiącego na tę przypadłość doskwierającym objawem będzie przede wszystkim duże osłabienie, a z powodu męczących i stresujących dolegliwości może występować także drażliwość i pogłębiająca się depresja.
Dieta u chorego na IBS jest także (praktycznie jedynym) procesem jego leczenia. Każdorazowo ustalana powinna być indywidualnie i w oparciu
o wykluczenie składników wywołujących niepożądane objawy. Do tych źle tolerowanych należą najczęściej:
– nabiał
– pszenica
– drożdże
– ostre przyprawy
– kawa
– cytrusy
– powodujące wzdęcia, czyli takie jak cebula, czosnek, kapusta, warzywa strączkowe, kalafior, brokuły, brukselka, kukurydza.
Najważniejsze, aby posiłki były lekkostrawne, gotowane w wodzie, na parze, pieczone lub duszone bez tłuszczu. Zdecydowanie trzeba unikać smażenia. Taka dieta obowiązuje już niestety na stałe, każde odstępstwo może mieć konsekwencje nawracających dolegliwości związanych
z chorobą. Zdrowy tryb życia na pewno wpłynie pozytywnie nie tylko na poprawną pracę układu trawiennego, ale także na ogólne samopoczucie psychofizyczne seniora.
Klikając „Akceptuję wszystkie" wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies własnych lub naszych partnerów w celach analitycznych i marketingowych. Możemy przetwarzać Twoje dane poza Europejskim Obszarem Gospodarczym.
Jeżeli klikniesz “Odmawiam” będziemy gromadzić tylko niezbędne pliki cookies, a ta informacja będzie wyświetlać się przy każdym wejściu na naszą stronę.
Funkcjonalne pliki cookie pomagają poprawiać efektywność prowadzonych działań marketingowych oraz dostosowywać je do Twoich potrzeb i preferencji np. poprzez zapamiętanie wszelkich wyborów dokonywanych na stronach.
Statystyczne pliki cookies pozwalają dostosować naszą stronę do Twoich preferencji. Są to pliki cookies używane, aby stworzyć identyfikatory sesji i umożliwić nam analizę statystyk korzystania z naszej strony.
Marketingowe pliki cookies pomagają nam kierować dopasowane do Twoich potrzeb treści reklamowe. Są to pliki cookies, które umożliwiają nam marketing i remarketing (retargeting) naszych usług.